Vinho Verde – skąd pochodzi to wino

Portugalia jest krajem, który miłośnikom wina ma wiele do zaoferowania. Tradycja wytwarzania wina ma tu wielowiekową tradycję – oprócz popularnej madery i porto produkowane tutaj są także inne, mniej znane, ale zasługujące na zainteresowanie każdego amatora tego trunku wina.

Vinho Verde – skąd pochodzi to wino?

W dosłownym tłumaczeniu na język polski vinho verde znaczy wino zielone. Nazwa nie odnosi się jednak do jego koloru, ale wskazuje, że masz do czynienia z winem świeżym i młodym, które do butelek trafiło w krótkim czasie po zbiorach. Wytwarzane jest ono przypuszczalnie już od średniowiecza w północno-zachodnim regionie Portugalii, a dokładniej w Minho położonym nad rzeką o tej samej nazwie. Stosowana dzisiaj nazwa zaczęła być używana znacznie później, bo dopiero w XVI stuleciu. Dla tego regionu charakterystyczna jest duża ilość opadów i niższe niż w pozostałych regionach Portugalii temperatury. W efekcie produkowane tu wina charakteryzują się dużą zawartością kwasu. Zielone wino ma wiele odmian, każda z nich najlepiej smakuje w gorące letnie dni. W zależności od tego, na jaką odmianę vinho verde się zdecydujesz, będziesz mógł je wypić w przeciągu dwunastu miesięcy albo przechować przez kilka lat (nie dłużej jednak, jak pięć). Do leżakowania nadaje się tylko Alvarinho. To świeże wino możesz kupić w Polsce bez najmniejszych problemów, a jego cena jest wyjątkowo niska – butelkę tego świetnego trunku możesz kupić już za 30 zł.

Z czego powstaje zielone wino?

W sprzedaży znajdziesz zielone wino czerwone, białe i różowe. Do produkcji vinho verde wykorzystywanych jest kilka gatunków winnych szczepów – wszystkie są lokalne, a każdy z nich ma naprawdę długą historię. W rynkowej ofercie dostępne jest to będące mieszanką kilku szczepów oraz jednoszczepowe. Do produkcji tego świeżego, młodego wina wykorzystywane są takie szczepy, jak: Alvarinho (powstaje z niego trunek o mineralnym aromacie i złożonym charakterze), Loureiro (szczep o białych owocach dający wino o smaku cytrynowym), Avesso, Vinhao, Trajadura. W zależności od tego, jaki szczep został wykorzystany do produkcji możesz podać go do dań z ryb, owoców morza, drobiu, schabu. Vinho verde podaje się mocno schłodzone – możesz je włożyć do zamrażarki i podać od razu po wyjęciu. Nic też nie stoi na przeszkodzie, aby do kieliszka wrzucić kilka kostek lodu. Zielone wino dostępne jest w wersji lekko musującej, ale możesz też zdecydować się na jego wariant bez bąbelków – każde smakuje tak samo wyśmienicie i jest świetnym dodatkiem do miłej spędzonego czasu w gronie przyjaciół lub rodziny.