Ocet może znacznie poprawić nasze doznania podczas konsumowania potraw. Na przykład ocet winny jest stosowany przecież od starożytności. Wykorzystywany był jako przyprawa, ale także jako doskonałe rozwiązanie, jeżeli chodzi o konserwowanie mięsa.

Za co tak bardzo cenimy ocet winny?

Wielu osobom ocet kojarzy się tylko i wyłącznie ze śledziem sprzedawanym w słoikach lub z galaretką, którą właśnie nim polewamy, aby potrawa nam bardziej smakowała. A przecież był on wykorzystywany właśnie już w czasach antycznych. Ludzie w starożytności, o czym nie każdy wie, stosowali taki ocet również w formie napoju. Okazuje się, że doskonalenie gasi pragnienie. Poza tym był także wykorzystywany jako antybiotyk i środek, który doskonale dezynfekuje. W największym skrócie ocet ten będzie powstawać na skutek fermentacji octowej. Duży udział mają tu bakterie z rodziny Acetobacteriace. Jeżeli natomiast chodzi o substraty, które są wykorzystywane do produkcji tego octu, to stosuje się winogrona białe, a także czerwone. Poza tym ocet winny wytwarzany jest również z wina białego lub czerwonego.

Jakie właściwości prozdrowotne ma ocet winny?

Przy omawianiu tego produktu nie sposób nie wspomnieć o właściwościach prozdrowotnych. Z reguły zresztą, gdy zaczynamy się trochę bardziej interesować kwestiami kulinarnymi, a także dietetycznymi i udajemy się do jakiegoś doświadczonego dietetyka, to możemy usłyszeć wiele dobrego na temat takiego produktu. Co więc w praktyce może dać ocet winny. Przede wszystkim jest doskonałym źródłem witamin, a także różnych składników mineralnych. Bardzo dużą zaletą jest to, że ma niewielką ilość kalorii i nie występuje w nim wcale tłuszcz. Dlatego będzie idealnym rozwiązaniem w diecie odchudzającej. Można go spokojnie stosować do wszelkiego rodzaju sosów sałatkowych. Dodatkową zaletą jest również to, że będzie przyspieszać metabolizm. Jakby tego było mało, ocet ma działanie bakteriobójcze. Dodatkowo bardzo skutecznie spowalnia proces starzenia. Możemy więc liczyć na zahamowanie powstawania zmarszczek, a także plam starczych.

Jak można stosować ocet w kuchni?

Jeżeli chodzi o zastosowanie octu winnego w kuchni, to wszystko zależy od tego, jakiego rodzaju dania będą nas interesować. Na przykład biały ocet wykorzystuje się do sosów sałatkowych, natomiast czerwony ocet winny jest bardzo popularny, jeżeli ktoś lubi marynować mięsa. Zagwarantuje nam niezapomniane przeżycia smakowe, gdy przyrządzamy wołowinę, cielęcinę albo jagnięcinę.

Poza tym możemy spróbować także samodzielnie zrobić taki ocet w domu. Potrzebować będziemy tylko winogron cukru i wody. Roztwór zostawia się na 3 tygodnie pod przykryciem. Po tym czasie ocet winny jest gotowy.