Nie powinniśmy pić kawy i spożywać równocześnie jakiś dodatek. Najgorsze to pić czarną w trakcie posiłku. W kawie zawarte są szczawiany, które mają zdolność wiązania składników mineralnych jak żelazo, wapń, cynk. co wpływa na na szybsze ich wydalanie z organizmu. Kawa:
– nie należy jej pić na czczo, najlepiej po posiłku
– kawa z mlekiem 3,2% tłuszczu to około 80kcal, a niektórzy jeszcze słodzą więc kolejne kalorie dochodzą
– sprzyja wypłukiwaniu z organizmu minerałów ale dopiero przy ponad 500ml kawy dziennie, szczególnie wapnia, magnezu, potasu i żelaza. Zaleca się ograniczenie ilości lub zrezygnowanie z czarnego napoju w ciąży oraz w okresie kamienia piersią. Kofeina przechodzi przez łożysko oraz do mleka matki i może szkodzić zdrowiu młodego organizmu
– pobudza organizm, poprawia koncentrację, usprawnia myślenie i znosi zmęczenie
– przyśpiesza metabolizm, stymuluje spalanie tkanki tłuszczowej i zapobiega cellulitowi