Dieta bezglutenowa doradzana jest osobom, które po zjedzeniu przetworów z glutenem przejawiają następstwa alergiczne. Podejrzane wykwity na ciele należy szybko omówić z dermatologiem. Jednak odrzucenie przez organizm glutenu może także ukazać się poprzez problemy w układzie trawiennym. Niekomfortowe objawy ujawniają się zaraz po obiedzie i będą to np. nudności, ból brzucha, czy wzdęcia. Lekarz może postawić diagnozę po wykonaniu koniecznych badań. Gdy przypuszczenia się udowodnią, zaleca się rozpoczęcie diety bez glutenu.

Czym jest gluten a także gdzie się znajduje?

W zbożach znajdują się białka i to one w swym składzie zawierają gluten. Dieta bezglutenowa odrzuca wszelkie artykuły,przetwory ze zbóż. W skład wchodzą między innymi: niektóre chleby, mąka pszenna, sosy na bazie mąki pszenicznej, orkisz, jęczmień, żyto.

Menu bezglutenowe to kuracja wykluczeniowa, która usuwa ze przyjmowanej żywności artykuły składające się z protein glutenu. Wykorzystywana jest przede wszystkim w czasie kuracji celiakii. Dolegliwość owa stanowi bezustanną nietolerancją glutenu, rodzącą przemiany w błonach jelita cienkiego. Celiakia to schorzenie o źródle autoimmunologicznym.

Dieta bez glutenu – jak powinna wyglądać?

Przy diecie bezglutenowej kluczowe jest stuprocentowe wykluczenie przetworów z glutenem. W sklepach jest ogrom produktów, które śmiało mogą nam zamienić zboża. Dieta wykluczająca gluten bazuje na eliminowaniu mąki pszennej, żytniej, orkiszowej a także wymiana jej na ryżową, oraz kukurydzianą. Uczuleni na gluten nie są skazani na to, aby rezygnować z niektórych zbóż, na przykład owsa. To właśnie owies jest pozbawiony niesławnego glutenu. Poprzez specyfikę upraw, owies może zawierać niewielką ilość glutenu z innych zbóż. Totalnie pozbawiona glutenu mąka owsiana powinna być specjalnie oznakowana.

Podczas zakupów trzeba drobiazgowo czytać składy produktów. Dieta bezglutenowa ma mniejszą podaż energetyczną, dlatego trzeba uzupełniać ilość węglowodanów. Dlatego tradycyjny makaron powinno się zamienić na makaron kukurydziany. Moda na dietę bez glutenu sprawiła, że firmy chętnie oferują różne artykuły bezglutenowe.

To wcale nie jest tak trudne, jak się na początku wydaje! Musimy zawsze czytać opakowania artykułów, a w przypadku wątpliwości podpytać ekspedientów czy dany produkt jest pozbawiony glutenu. Trzeba poszukiwać artykuły sygnowane zielonym przekreślonym kłosem. Ten symbol to zagwarantowanie producenta. Jest on zaświadczonym symbolem, który oznacza bezpieczeństwo żywności bezglutenowej.