Oleje wielonienasycone kupuj tylko nierafinowane i tłoczone na zimno. Przechowuj je wyłącznie w lodówce, są przeważnie w ciemnej butelce. Zachowują wówczas dłużej swoje właściwości. Oleje nierafinowane, tłoczone na zimno nie nadają się raczej do smażenia, tylko do sałatek
Do smażenia i pieczenia – używajmy masła klarowanego, oleju kokosowego lub palmowego ewentualnie oleju ryżowego.

Temp dymienia Omega 6 do 3 Opis Korzyści
Olej z włoskich orzechów 160 05:01 3 miejsce, wysoka proporcja do kwasów omega-6 wit B
Olej z pestek dyni 120 95,9:1 przy kłopotach ze skóra, nawilża  i natłuszcza, w schorzeniu dróg moczowych
Olej z pestek winogron 210 115,2:0 brak kwasów omega-3 więc nie dodawaj go do sałatek brak smaku i zapachu, wysoka temp dymienia
Olej rzepakowy 204 2,1:1 2 miejsce, sporo omega-3 wit A, E, D3, K, w wersji nierafinowanej jedz go na zimno, w rafinowanej do smażenia
Olej sezamowy 232 78,01:0 obniża ciśnienie krwi, podwyższa poziom dobrego cholesterolu, bogaty w przeciwutleniacze, wit B, A, E